Weids Wonen in Westergouwe.’ Dat is de slogan van nieuwbouwwijk Westergouwe, een wijk in aanbouw aan de westkant van Gouda. De wijk die uiteindelijk zo’n 4.000 woningen zal tellen, moet een groene, waterrijke woonomgeving vormen. Enerzijds op fietsafstand van het historische stadscentrum van Gouda, anderzijds grenzend aan de polders van het Groene Hart.

Bouwen in fases

Momenteel is fase I van Westergouwe nagenoeg afgerond. Aan de Burgemeester van Dijkesingel staan koopwoningen en komt een complex met koopappartementen, de Tuinen 3 bestaat uit huurwoningen in zowel de sociale sector als vrije sector, plus een appartementencomplex in de sociale sector (De Rietpluim). Op Eiland I werden vrije kavels verkocht waar kopers hun eigen huis bouwden. Eiland II bestaat uit koopwoningen. De bouw van Fase II, waar zo’n 450 woningen worden gerealiseerd, start naar verwachting eind 2018. Begin 2018 stemde de gemeenteraad van Gouda in met een voorstel om de woningen in Fase II volledig gasloos te bouwen.

Water

Water speelt een belangrijke rol in Westergouwe. Niet alleen omdat dat zorgt voor een ruimtelijke uitstraling met verschillende plassen en sloten, maar ook omdat het noodzakelijk is. De wijk is namelijk aangelegd in de Oostpolder, die onder de zeespiegel ligt en ook onder het peil van de Hollandse IJssel. Het laagste punt van Nederland, bij Nieuwerkerk aan de A20, ligt slechts enkele kilometers verderop. Door het water veel ruimte te bieden, houden de bewoners droge voeten.

Meer informatie over groen en water

Groen

Behalve waterrijk, moet de wijk ook groen worden. In en rond de verschillende buurten is veel ruimte voor groen. Direct aangrenzend aan de wijk, op grondgebied van de gemeente Zuidplas, is ook de Groen-Blauwe-Zone gerealiseerd. Een wandel- en fietsgebied met een speciale nestwand voor de oeverzwaluwen, broedschuren voor watervogels, een uitkijktoren om vogels te spotten en een natuurspeelplaats.

Meer informatie over groen en water

Voorzieningen

In de uiteindelijke nieuwbouwwijk Westergouwe zullen tal van voorzieningen aanwezig zijn. Voorlopig zijn een aantal daarvan ondergebracht in tijdelijke onderkomens. Zo is er een kindcentrum inclusief basisschool, een gezondheidscentrum waarin specialisten uit verschillende medische gebieden samenwerken en is er een dierenkliniek. Een tijdelijke supermarkt ontbreekt nog, maar daarover worden nog wel gesprekken gevoerd met de bedoeling om die zo snel mogelijk te realiseren.

Ligging en openbaar vervoer

Westergouwe is gelegen aan de rand van Gouda. De wijk heeft via de N207 een zeer korte verbinding met de A20 en, dankzij de Moordrechtboog, met de A12. Het dichtstbijzijnde treinstation is Gouda. Overdag rijdt twee keer per uur een bus tussen de wijk en het station. De bedoeling is dat bij verdere voltooiing van de wijk de bus ook door de wijk zal rijden.